Love Paella

Love Paella, romig en pittig

Je kent het vast wel. Zo’n warme dag, je verlangt naar de vakantie. Je ziet jezelf weer in de avond door de straatjes van dat Spaans vissersdorpje lopen, en de geur van gegrilde gamba’s streelt je neus. Hmmmmmm wat ruikt dat lekker. Love paellaJe lief naast je,en je weet even niet in wie je meer zin hebt in hem of de paella.Je besluit samen met deze heerlijke man te gaan genieten van de Paella, in dat romantische restaurantje wat je hebt gezien op het strand.

Voetjes in het zand, de wijnkoeler beslagen door de kou van de ijsblokjes, de ijsblokjes tinkelend in je glas, jouw hand in zijn hand over de tafel heen, en af en toe voel je zelfs zijn voet die onder de tafel die van jou streelt.

Je kijkt hem aan en smelt. Waar blíjft toch die Paella? Je wilt eigenlijk richting je koele kamer. Met hem nu ! Maar nee, uitstellen is eigenlijk ook wel spannend.

De paella is perfect, romig, pittig, warm, knapperig en zacht. Precies als jullie liefde.Deze Paella dus. Geniet er van . En, ach mocht die prachtige man niet met je meegenieten, dan nodig je gewoon een supergezellig vriendin uit ?

Heel veel liefs van Luusje

Recept

Je hebt nodig voor de paella: 500 gram risotto rijst, een zakje Italiaanse wokgroente, saffraan ( poeder of draadjes), bouillon ( kip of vis) , citroen, 250 gram kip ( filet of dijen) 250 gram gepelde rauwe gamba’s , pakje krabsticks, witte wijn, 100 gram chorizo ( in blokjes),

verse peterselie ( gehakt), verse knoflook naar smaak, ik gebruik altijd een hele bol ( geperst) , 2 uien ( gesnipperd) 100 gram kleine diepvries tuinerwtjes, wat Provençaalse kruiden, olijfolie, witte wijn, peper en zout, paprikapoeder en eventueel wat gefrituurde calamares om het geheel wat mee op te leuken voor het serveren.

Okay , daar gaan we heb je een “paella pan” ?  het is een soort platte wok met 2 handgrepen. Als je die niet hebt, neem dan een wok of een grote “hapjespan”.

Je snijdt de chorizo in blokjes, zet de pan op het vuur en doet er een scheutje olijfolie in en de blokjes chorizo, laat ze even aanbakken zoals je met spek zou doen, dan geven ze hun smaak af….dan de uitjes erbij en de knoflook. Zo, het begint al lekker te ruiken in de keuken toch?

Nu de gekruide kip lekker meebakken. Zorg dat je een liter bouillon klaar heb staan. Doe de wokgroente erbij en fruit alles aan, nog wat olie de saffraan toevoegen en NU de risotto in de pan, zorg dat alle rijstkorrels omgeven worden door een laagje olie. De  korrels worden nu goudkleurig door de saffraan en de olie…

Vervolgens een scheut witte wijn erbij, hopla proef en passant even of de wijn er mee door kan bovendien kookt dat een stuk prettiger:-) Roeren scheutje citroen, vervolgens een beetje van de bouillon.Roeren , roeren , roeren, en niet weglopen van de pan hè ? Het is een gerecht dat je met líefde maakt, weet je nog?

Steeds maar weer een beetje vocht toevoegen en proeven. Dit is echt ” fingerspitzengefühl “. Het duurt ongeveer een minuutje of 20 voordat de rijst gaar is.

Dan de erwtjes toevoegen en de krab.In een andere pan de gamba’s even bakken en voorzichtig omscheppen.De gehakte peterselie erbij en proevenMoet er nog wat peper bij ? Wat citroen misschien ? Kijk maar. In elk geval is de paella nu klaar. Dit kun je allemaal al vooraf  doen, hoef je ‘s avonds alleen nog maar beeldig te zijn  en dit goddelijke recept tevoorschijn te toveren….:-) Ik vind het altijd lekker om nog wat gefrituurde inktvisringen er op te doen en wat schijfjes citroen. Een klappertje, echt probeer maar!

En heb je wat over? Het is namelijk vrij lastig dit gerecht voor bijvoorbeeld 2 personen te maken, dan vries je het lekker in. Een glas koele rosé er bij of natuurlijk sangría.

Geniet ervan.

Heel veel liefs van Luusje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *