Kipsateh met eigengemaakte pindasaus

Kipsateh met eigengemaakte pindasaus

Soms komen er hier in ‘lalaland’ héle leuke uit uitnodigingen binnen. ‘Luusje’ kom je een paar weken naar Bali, vroeg de ‘prins van Royal Residence Rangdu’ mij een aantal maanden geleden. Ik moest er een nachtje over slapen en droomde over de prachtige groene sawas, rijstvelden, gamelan muziek, ceremonies, blauwe zee, lieve mensen, en natuurlijk het heerlijke Indonesische eten.

Na de droom schrok ik wakker en midden in de nacht belde ik ‘de prins’. Jack, ik kom naar jouw paradijs, zei  ik tegen zijn afbeelding op Skype. Terwijl hij juist op dat moment zijn lunch geserveerd kreeg van zijn (weet ik inmiddels) gewéldige butler Rio. Ik doe het gewoon, ik boek een ticket en kom er aan.

Voor de sateh

Slaolie

ketjap manis

3 theelepels kokospalmsuiker

Zout

6 tenen knoflook geperst

1 kilo ( liefst biologische) kipfilet

Citroen 

Voor de pindasaus

Slaolie

200 gram rauwe pinda’s of pindakaas uit pot met stukjes noot)

5 blaadjes djeroek peroet ( verkrijgbaar bij de toko) Sambal naar smaak Knoflook naar smaak Kokospalmsuiker Beetje citroensap Scheutje ketjap manis.

  • Je maakt eerst de marinade
  • Ketjap, suiker, knoflook en zout en beetje citroensap door elkaar mengen
  • De kip in blokjes snijden en overgieten met de marinade
  • Masseer de marinade lekker in de kip
  • Vind je dit een vies werkje dan doe je de marinade in een zipp bag, de kip erbij en doe doe je het op die manier

Het beste kun je dit een dag van tevoren doen.

Kipsateh met satesausDan de saus

De pinda’s malen, of je neemt gewoon de pindakaas uit een pot, je doet er sambal bij naar smaak, wat knoflook ( geperst) beetje kokospalmsuiker, wat citroensap, beetje ketjap manis en ik maal altijd de blaadjes djeroek peroet fijn in mijn electrische koffiemolen. Je kunt ze ook malen in de vijzelof eventueel weglaten, maar smaakt wel heel erg lekker en authentiek

Okay. Nu gaan we de kip aan de stokjes rijgen. Zet je de stokjes eerst even in het water dan verbranden ze niet. Nu de sateh grillen. Pindasaus erover of ernaast. Emping of kroepoek en wat blokjes komkommer die je in het zoet/zuur hebt gemarineerd. Heerlijk genieten van deze kipsateh. En nee hoor er hoeft echt geen stokbrood bij:-) proef maar !!

Selamat makan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *