Dronken Thaise gamba’s

Dronken Thaise gamba’s.

stel je voor een tropisch strand, wit zand ondergaande zon tafeltje op het strand, wit damast wijn in de koeler, jij en je lief, private dining on the beach.
Nog een beetje rozig van een dag op het strand, schuif je aan op je blote voeten, wit jurkje aan, Dronken Thaise Gamba'szongebruind, tegenover je een prachtige man, jeans, zijn tanden spierwit net zoals zijn shirt wat nog nét een stukje laat zien van zijn gebruinde gespierde borst. Je ziet de ober aankomen, glimlachend schenkt hij de koele witte wijn in de grote glanzende glazen, jullie proosten op een romantische avond en alles wat komen gaat. Een andere ober komt er aan met een schaal Gamba’s, je ruikt citroengras, peper, limoen, knoflook.

Maar natuurlijk kun je ze ook gewoon thuis maken, voor in de tuin, het balkon of zelfs bij de open haard altijd heerlijk. En zoals jullie gewend zijn van mij, zo klaar, echt waar. Maak het en betover je gast (en).

Ingrediënten voor twee personen:
12 gamba’s, de grootste die je kunt krijgen bij de visboer
knoflook zoveel als je lekker vind, ik gebruik altijd een hele bol
een rood pepertje
paar blaadjes limoenblad (djeroek peroet)
2 stengels citroengras
koriander
limoentje
1 eetlepel vers geraspte gember
zeezout
olijfolie

Ik begin altijd een dag vooraf, ik laat de gamba’s ontdooien, snij de kop er af, knip met een keukenschaar de rug open, haal het darmkanaal er uit, en haal de gamba los van de schil. Haal hem er niet uit, hij blijft dus in de schil, maar je hoeft niet zo te peuteren om hem er straks uit te krijgen, met je vork haal je hem er zo uit….superhandig.

Zo doe je de rest ook, vervolgens doe je ze in een schaal en ga je de marinade maken. je vermengt de olijfolie met de gehakte knoflook, peper, gember, zeezout, gehakt citroengras en limoenblad en de steeltjes van de koriander, beetje limoensap er door en liefst ook nog wat limoenrasp. Je doet de marinade over de gamba’s, afdekken en in de koelkast. De volgende dag laat je de grillpan goed heet worden, je klapt de gamba’s open, snap je het nog? Je maakt ze dus een beetje “plat”.

Eerst grill je ze op de “vis” kant en als ze een mooi grillstreepje hebben keer je ze om en grill je ze nog even op de kant van de schil, zo blijven ze heerlijk sappig en mals,maar niet te lang hoor, anders worden ze taai en dat is hartstikke zonde ! Je legt ze op een mooie schaal en knipt er wat koriander over, twee stukjes limoen er bij. Lekker met een frisse salade en eventueel wat rijst, ik heb er een quinoa salade bijgemaakt, was ook heerlijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *