Chrispy & Spicy Lemon Chicken

Chrispy & Spicy Lemon Chicken

Er zijn wel eens van die momenten dat je gewoon trek hebt in iets ” slechts” eigenlijk iets uit de frituur met de één of andere saus, iets knapperigs en vets. Het water loopt je bij wijze van spreken al in je mond bij het idee aan een knapperige bitterbal. Crispy Lemon Chicken afbeelding 1Met een romige vulling, en in je gedachten pak je hem al goudbruin gebakken van een schaal, en doop je hem in de mosterd voor je hem warm, altijd net iets te warm, in je giegeltje stopt :-). Oeiiiiiiii heet !!!!!!

Snel iets drinken en om de één of andere reden ga ik dan altijd lopen ” wapperen” met mijn hand voor mijn mond, jullie ook?

Slaat werkelijk nérgens op 🙂 Of een mini loempia met chilisaus, lekker, hmmmmm. Maar nee, kom op nou, wég met die gedachte, weg weg weg.

Je zou toch op de gezonde tour, oervoedsel zou je gaan eten en elke dag een stukje gezonder worden, en slanker. Voor dit soort momenten heb ik  Chrispy & Spicy Lemon Chicken bedacht.

Multi functioneel ook. Je kunt het basisrecept gebruiken als borrelhap met chilisaus, als knapperige kip op- en in een salade, of bovenop lekkere wokgroenten. Maar ook als vulling van een wrap. En tateredaaaaaa, je kunt de kip ook vervangen door gamba’s. Maar in alle gevallen “guiltfree”, dus genieten zonder schuldgevoel.

We gaan beginnen met de ingrediënten

De marinade ( het liefst een dag, mag ook een paar uur vooraf ) 

Sap van 2 citroenen of limoenen

Lekker veel geperste knoflook

1 heel fijn gesnipperde rode peper

Eetlepel versgeraspte gember

Een stuk of 10 blaadjes djeroek peroet (limoenblad) heel fijngehakt of gemalen 

Wat honing (naar smaak)

Zout

Meng de ingrediënten door elkaar en doe de marinade in een bakje of schaal. Proeven !!!!!!! Is het lekker ? Of moet er nog iets bij, iets meer honing, iets meer zout ? Beetje peper misschien ? Nu de kip ( 300 gram) in reepjes snijden en in deze zoetzure, spicy, kruidige marinade leggen.

Voor het paneren klaarzetten

Crispy Lemon Chicken afbeelding 3Een bordje met kokosmeel. Een bordje met gehakte noten of met kokosrasp ( havervlokken kunnen ook). Een schaaltje met 2 eiwitten ( losgeklopt ). Haal de kipreepjes uit de marinade en haal ze door het kokosmeel, schud het overtollige meel er af. Haal nu de kipreepjes door het eiwit laat uitlekken en vervolgens haal je het reepje door de gehakte noten, kokos of havervlokken, leg ze op een bord. Zo ga je door tot je alle stukjes hebt gehad. Druk het paneer goed aan, en laat de stukjes even rusten in de koelkast zodat het eiwit goed kan hechten, half uurtje of zo.

Dit kun je dus allemaal al vooraf doen, een dag vooraf zelfs, no problem. Okay, nu moet je dus gaan beslissen wat je ermee gaat doen. Waar heb je trek in ? Een heerlijke salade met krokante kip ? Of toch liever een lekker wokgerecht.? Of is het weekend, krijg je gasten en kies je voor een wrap of een borrelhapje ?

Als je kiest voor de salade, ga dan in dit geval voor een knapperige ijsbergsalade, heeeeel fijn gesneden, ragfijn. Je maakt hem aan met met soyasaus, gembersiroop en wat sesamolie vlak voordat je de kip gaat bakken. Als je kiest voor een wokgerecht neem je bijvoorbeeld een zakje Japanse of Thaise wokgroenten, of je haalt taugeh, dunne groene asperges en sugarsnaps, desgewenst groen of rood pepertje fijn gesneden, die je even wokt, scheutje soyasaus, beetje honing,  beetje sesamolie.

Borrelhap; kipreepjes bakken mooi draperen op een schaal met een blad sla eronder, schijfje citroen/ limoen en een bakje chilisaus of lichte limoen mayo (recept volgt)

Wrap; kipreepjes, sla naar keuze, taugeh ( even geblancheerd) en limoen mayo

Crispy Lemon Chicken afbeelding 2Nu deze heerlijke hapjes bakken.Je pakt een wok, of een hapjespan, doet er een laagje kokosolie in en laat dit goed warm worden. Doe de gepaneerde stukjes kip voorzichtig in de pan. Hoor ze eens plezier hebben en spetteren :-). Af en toe draai je ze voorzichtig om, zodat ze allemaal gelijkmatig bruin worden, ik vind het altijd het handigst met een tang, en je laat ze uitlekken op keukenpapier.

Inmiddels heb je dus de salade, je wokgroenten of je wrap en groenten ook klaar. Je drapeert de prachtige knapperige goudbruine lekkertjes er op en het grote genieten kan beginnen. Echt, je gaat dit vaker maken, let maar op. Verslavend lekker.

Heel veel liefs van Luusje ❤

P.S.: mocht je niet zo’n healthfeeak zijn dan kun je ook gewoon de kipreepjes  paneren met paneermeel en bakken  in de frituurpan, no problem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *